Πρωτοβουλία Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act - TLO

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας  Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO (www.act-tlo.gr) από τον Νοέμβριο του 2015 έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι κάτωθι δράσεις:

    1    Τον Μάρτιο του 2016 πραγματοποιήθηκε δωρεά στη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης 6 δερματόδετων τόμων με χειρόγραφες σημειώσεις της Μαρίας Θεοδουλίδου (έτος εισαγωγής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης 1986), σημειώσεις των καθηγητών και εργασίες, επιλεγμένων μαθημάτων (ένα μάθημα ανά εξάμηνο) της περιόδου 1986 - 1991, ως ενθύμιο και συμβολή στην ιστορική εξέλιξη της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης. 

    1    Τον Νοέμβριο του 2016 εγκαινιάστηκε η ετήσια Υποτροφία Θοδωρής Λοβέρδος στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσω της οποίας επιβραβεύεται ο φοιτητής/φοιτήτρια με την καλύτερη διπλωματική εργασία σε περιοχή που θα σχετίζεται με θέματα Ενέργειας και Διοίκησης και θα έχει τη δυνατότητα ολιγόμηνης έμμισθης απασχόλησης σε ιδιωτική εταιρεία με σχετικό αντικείμενο. Η δράση ξεκίνησε με τη βράβευση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στους φοιτητές Νίκο Πατέστο και Μύρωνα Μυλιαράκη και θα επαναλαμβάνεται κάθε έτος. Οι δύο πρώτες εταιρείες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση είναι η KΑΥΚΑΣ ΑΕ και η PWC. 

    1    Τον Νοέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης αφιερωμένη στην αγωγή σταδιοδρομίας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό (http://stadiodromia.pem.tuc.gr/el). Όλοι οι ομιλητές ήταν απόφοιτοι από τα πρώτα έτη λειτουργίας της Σχολής (1984-1988) και διέθεταν επαρκή εμπειρία για να παρουσιάσουν διάφορους κλάδους τους οποίους οι απόφοιτοι της Σχολής θα μπορούσαν να επιλέξουν για την επαγγελματική τους απασχόληση ενώ, σε κάθε κλάδο ανάλογα με τη σύνθεση των ομιλητών, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ρόλους που θα μπορούσαν να αναλάβουν. Την εισαγωγική ομιλία στην ημερίδα με τίτλο "Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό: προκλήσεις και ευκαιρίες" πραγματοποίησε η Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG υπεύθυνη για την Επιλογή Στελεχών. Χαιρετισμούς στην Ημερίδα απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Νίκος Τσουρβελούδης, η Προϊσταμένη του Γραφείου Διασύνδεσης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασιλική Πάγγειου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος.  

    1    Τον Νοέμβριο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2016 βραβεύθηκαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Σωτηρία Τσιρπανλή ως πρωτεύσασα των εισαγωγικών εξετάσεων του έτους 2015 στο στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης και η Χρυσούλα Νικολαΐδου ως πρώτη σε σειρά επίδοσης του τετάρτου έτους σπουδών του Τμήματος για το 2016. Ανάδοχοι της συγκεκριμένης δράσης ήταν οι διδάσκοντες του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Γιώργος Δούνιας και Παναγιώτης Βασιλάκης, απόφοιτοι της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (1984-1990), συνάδελφοι, συμφοιτητές και φίλοι του Θόδωρου Λοβέρδου από τα φοιτητικά τους χρόνια.

    1    Τον Απρίλιο του 2017 ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας της Πρωτοβουλίας Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO (www.act-tlo.gr) και φιλοξενεί όλες τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μαζί με φωτογραφικό υλικό.

    1    Τον Μάιο του 2017 η Βίκυ Καστανιώτη Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου Housemarket SA, Όμιλος FOURLIS και ο Εμμανουήλ Μαρκάκης, Senior Manager, Advisory, KPMG, υποστηρικτές της Πρωτοβουλίας Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO συμμετείχαν ως ομιλητές στην ημερίδα Εσωτερικός Έλεγχος και Νέες Τεχνολογίες του Πολυτεχνείου Κρήτης.

    1    Τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιήθηκε δωρεά στη Βιβλιοθήκη του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων ενός stand από plexiglass με θεατρικά προγράμματα της περιόδου 1995 – 2017 από την προσωπική συλλογή της Μαρίας Θεοδουλίδου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην προετοιμασία των εξαιρετικής ποιότητας καλλιτεχνικών παραστάσεων του Σχολείου. Τα θεατρικά προγράμματα οργανώθηκαν σε χρονολογική σειρά και δημιουργήθηκαν 4 τόμοι που καθένας περιλαμβάνει περίπου 25 προγράμματα παραστάσεων που ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. 

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας  Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO έχουν σχεδιαστεί οι κάτωθι νέες δράσεις:

    1    Έκδοση βιβλίου αφιερωμένου στις εικόνες από την τέχνη του δρόμου, το graffiti που θα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον Μανώλη Καργόπουλο, απόφοιτο της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (1986-1991), φίλο του Θόδωρου Λοβέρδου από τα φοιτητικά τους χρόνια. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για να στηρίξουν τις δράσεις της Πρωτοβουλίας  Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO. Ο πρώτος τόμος του βιβλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το τρίτο τρίμηνο του 2017. 
    2    Σχεδιασμός εκπαιδευτικής εκδρομής φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σε επιλεγμένους εργασιακούς χώρους στην Αττική με σκοπό να γνωρίσουν πρότυπες μεθόδους λειτουργίας και οργάνωσης και να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες που θα τους μεταφέρουν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους.
    3    Σχεδιασμός workshops για φοιτητές της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για αντικείμενα που έχουν ιδιαίτερο επαγγελματικό ενδιαφέρον όπως ο έλεγχος και η διασφάλιση ποιότητας στις εταιρείες του κλάδου τροφίμων, ο προγραμματισμός και ο έλεγχος της παραγωγής στις βιομηχανίες, οι τραπεζικές λειτουργίες και η διαχείριση έργων (project management) του κατασκευαστικού κλάδου.
    4    Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, θα συνεχιστεί ο επόμενος κύκλος της ετήσιας Υποτροφίας Θοδωρής Λοβέρδος στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και η βράβευση για την επίδοσή του φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Αφορμή για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας Act – TLO στάθηκε η απώλεια ενός πολύ αγαπημένου προσώπου και πρωτοπόρου Μηχανικού, του Θοδωρή Λοβέρδου (TLO) που διακρινόταν για τον καινοτομικό και στρατηγικό τρόπο σκέψης του, τη θετική και ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση του απέναντι στη ζωή και την αγάπη του για τους νέους ανθρώπους και φυσικά για τα δυο του αγόρια Νικόλα και Γιάννο, στα οποία μετέδωσε απλόχερα πολύτιμες εμπειρίες και υψηλές αξίες, αρωγούς σε κάθε τους βήμα.

Η Πρωτοβουλία Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO έχει ως βάση τους νέους ανθρώπους, μαθητές και φοιτητές που ζουν στην Ελλάδα και χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα να γίνουν σωστά και να τους εξασφαλίσουν ένα υγιές και επιτυχημένο επαγγελματικό μέλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία στην οποία επιδρούν.

Η Πρωτοβουλία  Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει επαγγελματικά ενεργούς συνανθρώπους μας, που αισθάνονται υποχρέωσή τους να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και το περιβάλλον τους, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη δική τους δράση, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία τους, προκειμένου να προσφέρουν στους νέους μία ευκαιρία να γνωρίσουν μία πτυχή της επαγγελματικής πραγματικότητας την οποία μελλοντικά θα βιώσουν. 

Η επαφή των νέων, μαθητών και φοιτητών, με στοιχεία που θα συνθέσουν την αυριανή επαγγελματική τους ζωή θα τους βοηθήσει να πάρουν καλύτερες αποφάσεις για τη μέλλον τους όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και να χαράξουν με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τα επόμενά τους βήματα.

Η κάθε μία δράση για να ενταχθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας  Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO δε χρειάζεται να συνδέεται με καμία άλλη προηγούμενη και η μόνη προϋπόθεση είναι να εξυπηρετεί τους σκοπούς της Πρωτοβουλίας με θετική διάθεση και ανοικτούς ορίζοντες.

Τα στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρωτοβουλία Επαγγελματικής Αλληλεγγύης Νέων Act-TLO ή επιθυμείτε να ενταχθείτε στην ομάδα υποστηρικτών της Πρωτοβουλίας φαίνονται παρακάτω. 

Με εκτίμηση


Μαρία Θεοδουλίδου 
Αγίων Αγγέλων 5, 145 69 Άνοιξη Αττικής (maria.theodoulidou@fourlis.gr/ 6972255553)